Rengeteg az egyben

Néha egy erdőben ébredek.

Öreg fák vesznek körül, a fák lombján átszűrődő napfényen pillangók és más bogarak röpködnek fehér pernyeként. A levegőben ezer madár hangja, s ahogy mély lélegzetet veszek, vizes avar szagát érzem.

Én egy sziklának hátat vetve ülök, ami apró, ormótlan szeplőként éktelenkedik az alattam elterülő meredek hegyoldalon. A völgy mélyén, messziről egy csörgedező patak sejlik látszani, a szemeim sarkából olykor mókust, máskor szarvast pillantok mozdulni.

Néha így ébredek fel, egyedül a rengetegben.

De ilyenkor valahogy úgy érzem, hogy nem is vagyok igazán egyedül. Valahogy nem magamra tekintek, hanem magamra az erdőben, s az erdőre magamban. Hogy lehetnék egyedül, mikor itt van körülöttem mindez? S nem csak hogy körülöttem, de bennem is, valahol mélyen egy vagyok vele.

Valóban olyan érzés, mintha álmomból ébrednék, s valahogy mégis mintha álmodnék tovább. A különbség csak annyi, hogy immár figyelek. Figyelek az erdőre, igyekszem teljesen eggyé válni vele, így tulajdonképpen magamat is figyelem.

Figyelem, ahogy a szívem egyszerre dobban a természettel, ahogy egységként élünk, egyként létezünk.

Egyre gyakrabban ébredek hasonló módon fel, amiért hálás vagyok. Ennek hatására egyre több alkalommal sikerül felébrednem, néha a hétköznapok forgatagában is olykor-olykor, s ahogy egyre többet ébredek fel, úgy érzem, egyre éberebb is vagyok.

Ilyenkor érzem az igazi megnyugvást, azt a bizonyos gondviselést. Amikor ott vagyok, ahol, és akkor, amikor, és nem hazudok többé magamnak arról, aki vagyok. És nem akarok senki más lenni, nem akarok sehol máshol, máskor lenni, csak ott és akkor, itt és most.

Mert csak ez a kis semmink van, csak a pillanat. De ez a kis semmi maga minden, benne van minden. Soha nem ér véget, és soha nem kezdődik újra, ezért elég, ha csak figyelsz, és te is megtapasztalhatod.

De hogy valami újat láss, újat tanulj, előbb el kell felejtened, amit idáig láttál, idáig tanultál.

Ez a része a legnehezebb. Innentől minden egyszerű.

tlts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük